Handla som

Vad innebär det att en produkt är E-märkt?

Sedan 2005 måste all fordonsbelysning inom EU vara EU-godkänd. All godkänd fordonsbelysning har en märkning med bokstaven E följt av ett godkännandenummer inuti antingen en ring eller en fyrkant, vilket visar att produkten är EU-godkänd. Bokstaven E i märkningen visar att produkten är godkänd inom EU och numret visar i vilket land produkten har godkänts. Däremot säger E-märkningen ingenting om vad produkten är godkänd att användas som, detta visar ECE-märkningen.


Vad innebär ECE-märkning?

ECE-reglementet är ett system som används för att säkerställa att reglerna för belysning är det samma inom hela EU. ECE-märkningen visar vad en produkt är godkänd och får användas som. En lampa som är E-godkänd innebär inte att den får användas till vad som helst. Exempelvis får en E-märkt sidomarkeringslampa inte användas som ett främre positionsljus, där får enbart en E-märkt positionsljuslampa sitta. Till exempel så anger ECE R7 att produkten är godkänd att användas som ett positionsljus.


Varför saknar vissa produkter E-märkning?

Att en produkt saknar en E-märkning kan bland annat bero på att ljuset är för skarpt. Ljuset i vissa lampor kan vara så starkt att det finns en risk för ögonskador om man råkar titta in i det på nära avstånd. Ej E-märkta lampor får enligt lag inte användas i trafik utan är endast tillåtet offroad. Anledningen till att dessa produkter ändå säljs är för att de används på lastbilar, entreprenadmaskiner och av bilister i de norra delarna av Sverige där mörkret är mer påtagligt och ett bättre ljus behövs.